ÖIS Fotboll och Dawit

Dawit Isaak är en svensk-eritreansk journalist som sitter fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001. Precis innan Dawit fängslades fick president Isayas Afeworki ta emot mycket kritik för hur han styrde landet. I skuggan av terrorattacken i USA i september 2001 passade regimen på att fängsla kritikerna och stänga all oberoende press. Elva politiker och tio journalister fängslades, däribland Dawit Isaak. Än idag, 18 år senare, sitter Dawit fängslad utan rättegång och utan kontakt med omvärlden.

Genom Dawits bror, Esayas Isak, fick ÖIS kontakt med föreningen Free Dawit som jobbar för att frige Dawit. ÖIS blev direkt väldigt engagerade i frågan och har sedan dess kämpat tillsammans med Free Dawit för hans frigivelse.

Varje fredag påminner och belyser vi Dawits hemska situation genom vår plattform på sociala medier. Varje år i september anordnas även Dawitmatchen till Dawits ära där vi tillsammans ställer oss bakom hans kamp. Dawit är ende svensk som av Amnesty International har utsetts till samvetsfånge och är också den ende EU-medborgare som sitter fängslad för sina åsikters skull.

Vi ger oss inte förrän han en dag sitter tillsammans med oss på Dawit-läktaren på Gamla Ullevi.

Minskad ojämlikhet
Ett inkluderande, jämlikt och integrerat samhälle bygger på principen om allas lika rättigheter oberoende av t.ex. kön, sexuell läggning, etnicitet, religion eller trosuppfattning, funktionsnedsättning och härkomst.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Till 2030 är målet att väsentligt minska den andel ungdomar som varken arbetar eller studerar.
God hälsa och välbefinnande
God folkhälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling.

Partners

16 lag. En liga. Ett samhälle.

Örgryte IS är en av 16 klubbar i Superettan som bidrar med nytta för samhället. Läs mer om vad klubbarna i Superettan gör.